Köpa Stål

När du ska köpa stål finns mycket att välja mellan

När du ska köpa stål finns mycket att välja mellan

editorial

Stål är ett starkt, bärande material som är förhållandevis lätt, vilket gör det miljövänligt vid hantering och transporter. Stål är dessutom lätt att återvinna och återanvända, och kräver minimalt eller inget underhåll. Ytterligare fördelar med materialet är att det inte möglar, sväller, krymper eller brinner, samt att det varken vrider sig eller spricker. Det gör det till ett perfekt byggmaterial.

Skillnaden mellan järn och stål är att järnet är ett grundämne medan stålet snarare är en blandning av järn och kol. Det är mängden av kol i järnet som avgör om stålet blir härdbart. Härdat stål är hårdare och mer hållfast och används bland annat vid tillverkning av verktyg och tunga arbetsmaskiner.

Ett samlingsnamn för en viss typ av stål är balk. Balkar har många användningsområden och används flitigt inom byggbranschen. Stål finns i olika former, med olika egenskaper, så när du ska Köpa Stål är det viktigt att anlita ett företag med brett sortiment och branschkunskap. 

 

Köpa Stål

 

Vilken form du ska ha på balken bestäms av användningsområdet

På hemsidan hos ett företag som tillhandahåller stål kan du hitta en översikt över de stålprodukter som finns. När du sedan kontaktar företaget får du den information du behöver för att välja rätt produkt.

Det finns framförallt två typer av stålbalk: Vkr och Kkr. En Vkr-balk används till stående pelare eller liggande balk och tål att svetsas. En Kkr-balk används om du ska ha stålpelare med topp- eller fotplåt. Kkr tål inte svetsning men är i gengäld billigare. Kckr är ett runt rör som används till bärande områden där konstruktionen är synlig.

De balkar som företaget där du kan köpa stål tillhandahåller är alla tillverkade av material från CE-godkända leverantörer. Denna märkning innebär att du får en produkt där tillverkaren garanterar att den uppfyller de väsentliga hälso-, miljö-och säkerhetskrav som finns inom EU.