tandställning

Tandställning - en lösning för rakare tänder

Tandställning - en lösning för rakare tänder

editorial

Att ha raka tänder är inte bara en fråga om utseende, det kan också ha en stor inverkan på vår tandhälsa. En tandställning är en vanlig lösning för att rätta till oregelbundna tänder och för att förbättra vår tandhälsa. I denna artikel kommer vi att titta närmare på tandställningar och deras fördelar.

Vad är en tandställning?

En tandställning är en ortodontisk apparat som används för att flytta tänderna till en önskad position. Den består vanligtvis av metallklämmor, också kända som brackets, som fästs på tänderna med hjälp av en specialtillverkad lim och en tråd, även känd som båge, som löper mellan bracketsen och applicerar en konstant, mild kraft på tänderna.

Det finns olika typer av tandställningar, inklusive traditionella metallställningar och osynliga tandställningar, som består av genomskinliga trays som placeras över tänderna. Det är bäst att rådfråga en tandläkare eller ortodontist för att avgöra vilken typ av tandställning som är lämplig för ens specifika behov.

Fördelar med tandställningar

Tandställningar erbjuder en rad fördelar för både utseende och tandhälsa. Här är några av de viktigaste fördelarna:

 • Raka tänder
  Den främsta fördelen med tandställningar är att de hjälper till att göra tänderna raka och jämna. Detta gör inte bara ditt leende mer attraktivt, det gör också att du kan tugga mat ordentligt och förhindrar onödig slitage på tänderna. Det kan också göra det lättare att rengöra tänderna och minska risken för tandköttsproblem och karies.
 • Förbättrad bett
  En annan fördel med tandställningar är att de kan förbättra ditt bett. Om dina tänder inte träffas ordentligt när du biter kan det leda till problem som överbelastning, sömnapné och temporomandibulär ledssyndrom (TMJ). En tandställning kan hjälpa till att rätta till dessa problem och förbättra din övergripande oral hälsa.

imageVård och underhåll av tandställningar

För att uppnå de bästa resultaten med din tandställning är det viktigt att hålla den ren och följa de instruktioner du får av din tandläkare eller ortodontist. Här är några tips för vård och underhåll av tandställningar:

 • Borstning och rengöring
  Det är viktigt att borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen, inklusive tandställningen. Använd en mjuk tandborste och tandkräm med fluor. Det kan vara fördelaktigt att använda en interdentalborste eller tråd för att komma åt svåråtkomliga områden mellan tandställningen och tänderna. Undvik även att äta hårda eller klibbiga livsmedel som kan fastna i tandställningen.
 • Besök hos tandläkaren
  Regelbundna besök hos tandläkaren är lika viktiga när du har en tandställning. Din tandläkare kan övervaka framstegen, justera tandställningen vid behov och se till att dina tänder och tandkött är friska. Missade tandläkarbesök kan leda till förlängd behandlingstid och dåliga resultat. Se därför till att du följer dina bokade besök och rapporterar eventuella problem eller obehag till din tandläkare.

All About Smiles – din tandläkare för tandställningar

Om du överväger att få en tandställning för att förbättra ditt leende och tandhälsa, rekommenderar vi starkt All About Smiles. De har erfarna tandläkare och ortodontister som specialiserar sig på tandställningar och andra ortodontiska behandlingar. Besök deras hemsida https://allaboutsmiles.se/ för mer information och boka en konsultation för att ta nästa steg mot ett vackert leende och optimal tandhälsa.