ljus

LED är framtiden inom belysning

LED är framtiden inom belysning

De senaste åren har allt fler börjat byta ut sina halogen- och glödlampor till LED. Det finns flera rimliga skäl till detta. LED-lampor, som även kallas lysdiodlampor eller bara diodlampor, har nämligen flera fördelar jämfört med dessa. Vid inköp är LED-lampor inte sällan lite dyrare, men på sikt kommer man att ha tjänat in kostnaden, eftersom dessa lampor är mycket mer energieffektiva än varianterna ovan. Faktum är att LED-lampor förbrukar hela 80-90% mindre energi än glödlampor och halogenlampor. Det finns ingen anledning att inte tänka långsiktigt när det kommer till belysning – vi använder det ju trots allt dagligen.

 

Fördelar med LED-lampor

Den låga energiförbrukningen är inte bara bra för din plånbok, eftersom den leder till låga energikostnader. Med sin livslängd är de också ett miljövänligt alternativ eftersom man inte behöver byta ut sina lampor särskilt ofta. Dessutom innehåller LED-lampor inget giftigt kvicksilver, tills skillnad från lysrörslampor. Vidare genererar LED-lampor ingen värme, till skillnad från glödlampor och halogenlampor, som man vid byte kan bränna sig på om man inte är försiktig. En led strip, som kan fästas under köksskåp, i garderoben eller på bokhyllor för en effektfull belysning hade inte fungerat särskilt väl om de alstrade värme. Nu gör de inte det, och är därmed ett enkelt sätt att skapa stämning i hemmet eller på kontoret.

 

 

Olika sorters ljus

Förr fanns LED bara i en kall, ljus färg, men detta har ändrats och nuförtiden finns LED-lampor i olika färger och färgtemperaturer. Det finns platser där man gärna föredrar just en kall färg, och andra där det passar bättre med ett varmare ljus. Därför är det bra att man nu kan välja vilken man vill ha, även när det kommer till LED. I övrigt kan nämnas att LED inte tillhör den kategori lampor som man behöver vänta en stund på innan de lyser på full effekt.