saxofon

En saxofon höjer ljudupplevelsen

En saxofon höjer ljudupplevelsen

En saxofon räknas till träblåsinstrumenten fastän den är tillverkad i mässing. Det beror på att man får fram tonen med hjälp av ett rörblad i trä. Adolphe Sax uppfann saxofonen och fick patent på den 1846. Han var instrumentmakare, flöjtist och klarinettist och ville göra ett nytt instrument. Många älskar ljudet av en saxofon. Detta instrument spelas på åtskilliga konserter, dansbandsskivor och i liveorkestrar. Inom jazzmusiken finns det ofta med en saxofon eller två. För den som själv spelar saxofon, är det givetvis ett stort intresse och något som ligger en varmt om hjärtat. En altsax är perfekt för en nybörjare, för den är minst av saxofonerna. Det är utvecklande att lära sig spela ett instrument, och man hittar lätt en sida för saxofoner, som man handlar på internet.

 

Var hittar man tillbehör?

Många musikaffärer är tyvärr nerlagda, men var man än bor är det enkelt att köpa instrument och delar på nätet. Saxofoner finns i fyra ljudlägen, någon gillar den höga och ljusa sopransaxen, medan andra kanske föredrar den mörkare altsaxen. Andra spelar tenorsax eller barytonsax. Några saxofoner är stämda i Bb och några i Eb, som är vanliga tonarter för blåsinstrument. På nätet kan man också köpa tillbehör, som exempelvis rörblad i bambu. Ju bättre rörblad, desto bättre låter saxen. En rem om saxofonen underlättar när man spelar och gör det lätt att vända notblad. Väska och stativ är också praktiska tillbehör.

 

 

Många andra instrument

Många som spelar saxofon, till exempel i en orkester, kan även spela flera andra instrument. Man kan växla mellan olika saxofoner, klarinett, andra blåsinstrument eller gitarr. Stativ är faktiskt oumbärliga på scen, så att man lätt sätter ifrån sig saxofoner och gitarrer. Helst nära sångmikrofonen, om man sjunger ibland också. En hemsida med många instrument, tillbehör och reservdelar är en värdefull resurs, både för nybörjare, hobbymusiker och orkesterfolk.