brunnsborrning

Brunnsborrning gav friskt vatten till torpet i Örebro

Brunnsborrning gav friskt vatten till torpet i Örebro

editorial

Malin hade köpt fritidshus utanför Örebro. Det var ett gammalt och litet torp som inte hade så mycket bekvämligheter. Det gjorde dock inte Malin så mycket. När man var ledig var det riktigt avkopplande och skönt att stå med händerna i varmt diskvatten, i stället för att behöva lyssna på en brummande diskmaskin. 

Att tvätta kläder för hand var däremot inte lika roligt eller avkopplande. Hon tänkte därför installera en tvättmaskin i torpet. Det var helt enkelt en nödvändighet för att hon skulle kunna bo där flera veckor i sträck under somrarna. Tyvärr var vattentillgången ganska dålig. Vatten hade förvisso letts in i huset, men försörjningen kom endast från en gammal grävd brunn.

 

brunnsborrning

 

Var ska brunnen placeras?

Malin blev därför tvungen att leta reda på någon som kunde utföra brunnsborrning i Örebro med omnejd. Hon var noggrann av sig, så hon tog in ett par olika offerter och kollade upp företagens rekommendationer. När hon slutligen hade gjort sitt val kom en man från firman ut för att besiktiga tomten och bedöma var den nya borrade brunnen bäst skulle placeras. 

Mannen sa att för ett modernt hushåll så brukar man beräkna en daglig åtgång på omkring 100 till 200 liter vatten per person. Malin brukade inte duscha så ofta på somrarna, eftersom hon badade i sjön dagligen. Hon tänkte därför först att hennes vattenförbrukning borde ligga i den lägre änden av det normala intervallet. Men, om det nu skulle borras för brunn, så var det bäst att få det gjort ordentligt.

Mannen beskrev vidare hur firmans brunnsborrning skulle gå till. De var experter på området och kunde garantera att resultatet blev tätt mot ytvatten och andra föroreningar. En vattenanalys efter inkörning av brunnen ingick också i priset, liksom en kostnadsgaranti. Det var bara att tuta och köra. Det skulle bli riktigt skönt att få ordentlig tillgång till bra vatten på torpet.