Tandläkare

Besök tandläkare vid besvär av ilningar i tänderna

Besök tandläkare vid besvär av ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna är något som är väldigt vanligt och kan bero på flera olika saker. En ilning innebär att det gör ont i tänderna, ofta då man äter eller dricker något kallt. Det är i regel en smärta som uppstår direkt och även försvinner snabbt. Några av anledningarna till ilningar är att man kan ha fått ett hål eller sprickor i tänderna. De kan också bero på att man har borstat tänderna på fel sätt och därför fått skador på tandköttet så att tandroten blottas.

Sök hjälp hos tandvårdsmottagning

För den som lider av ilningar i det dagliga livet som inte går över av sig själv kan det vara bra att söka hjälp hos en tandläkare eller tandhygienst. Det samma gäller om man har ihållande värk i tanden och den är känslig för både varmt och kallt. En tandläkare i Järfälla som erbjuder allmäntandvård, undersökningar samt akuttandvård i en lugn och trygg miljö är GloriDent. På https://www.xn--tandlkarejrflla-4kbfc.com/ går det att läsa mer om deras mottagning samt boka tid. 

Undersökning konstaterar orsak

På GloriDents mottagning kan de hjälpa till att utreda orsaken till besvären genom att undersöka tänderna för att se om det finns skador eller karies samt leta efter synliga sprickor i tänderna. De kan även titta efter skador som kommit av felaktig tandborstning. Borstar man till exempel tänderna för hårt så kan den nedersta delen av den synliga tanden nötas bort. 

Hitta rätt metod vid tandborstning

För att ha en frisk mun är det dock extremt viktigt att borsta sina tänder två gånger om dagen. Det tar bort beläggningar som kan orsaka karies och inflammation i tandköttet. Har man kraftiga ilningar kan det vara plågsamt att borsta tänderna med kallt vatten, det kan bli lite bättre genom att använda en mjuk tandborste som sköljts i varmt vatten innan man försiktigt borstar sina tänder. Man bör även undvika tandkräm som har så kallad ”whitening-effekt” eftersom de slipar ner en del av tandytan.