Petriskålar för prover
När man tar prov från en patient för att ställa diagnos, gör man ofta en bakterieodling för att fastställa vilken sorts sjukdom det handlar om. Man kan också ta prover från t.ex. livsmedel och göra en odling av bakterier och mikroorganismer. När det förekommer fall av matförgiftningar kan man till exempel ta prover i restaurangkök. Det finns alltså många användningsområden för provtagning. Proven odlas i laboratorier och när bakterierna växer och bildar kolonier, kan man avgöra vilken sort det är och hur många det finns. Odlingen görs i en petriskål, som är en liten, rund, ganska platt skål, oftast av glas eller plast. Petriskålar kan du enkelt köpa på nätet, och välja den modell du önskar.
Odlingen behöver näring
För att bakterierna ska växa till sig behöver de näring, och då har man en agarplatta i petriskålen. Agar är ett gelmaterial som man får fram från vissa rödalger, och det fungerar som ett tillväxtmedium. För att anpassa gasmiljön och få rätt temperatur för odlingen sätter man ofta petriskålen i en inkubator, ett slags avancerat värmeskåp, som också kan skaka provet för att få rätt mängd syre.
Tysk bakteriolog uppfann petriskålen
Det var den tyske bakteriologen Julius Richard Petri (1852-1921) som uppfann och gav namn åt petriskålen år 1877. Tio år senare, år 1887, kom man på att skålen också skulle vara försedd med ett lock för att hålla föroreningar borta från odlingen. Nu används petriskålar flitigt på laboratorier och är till stor hjälp för bakteriologer och forskare i hela världen. Det är en uppfinning som har gjort det enkelt att renodla och särskilja olika typer av mikroorganismer, och det är till stor nytta för läkekonsten. Det är en specialnisch att arbeta med petriskålar, men som med mycket annat finns det samlingssidor på internet, där man lätt kan hitta och köpa olika sorters specialmaterial och utrustning.