konstgräs

Konstgräs viktigt för breddfotbollen i Sverige

Konstgräs viktigt för breddfotbollen i Sverige

editorial

Fråga den förre landslagsmittbacken och lagkaptenen Andreas Granqvist om vad han tycker om konstgräs i svensk elitfotboll. Han hatar underlaget. Det var nämligen på konstgräset på Gastens IP i Kalmar som han under en träningsmatch 2019 fastnade med skorna i underlaget. En situation som ledde till att ljumsken skadades så allvarligt att han fick kämpa med skadorna i två och en halv säsong innan han till slut tvingades lägga skorna på hyllan.

Dock skulle även Andreas Granqvist hålla med om att konstgräs fyller en funktion. Kanske inte som ersättning till naturgräs på arenorna i Allsvenskan och Superettan. Däremot är konstgräset helt avgörande för den så kallade breddfotbollens existens. För att unga personer ska kunna träna och spela fotboll året om i fortsatt hög utsträckning så är klubbar i Sverige helt beroende av att använda sig av konstgräs.

 

konstgräs

 

Inga fler skrapsår från grusplaner

Beroende på hur gammal du är som läser detta kanske du har minnen av hur det är att spela på grus. Det var det underlaget man fick nöja sig med när det handlade om ungdomsfotboll eller spel i de lägre divisionerna. Åtminstone under de första månaderna på säsongen under vintern. Du som minns detta minns säkerligen också alla fruktansvärda skrapsår du fått av det hårda underlaget. Ingen ville göra en glidtackling när man spelade på grus.

Grusplanerna har i stor utsträckning försvunnit i takt med att kommunerna, som ofta äger idrottsplatserna, lagt konstgräs istället. Det är nog få som har någonting emot det. Diskussionen som Granqvist lyfter sina argument i har som sagt snarare handlat om konstgräsets tillåtelse att få existera på elitnivå i Sverige. 

Det är som sagt en stor skillnad. Konstgräset är hur som helst etablerat, och säkerligen här för att stanna. Oavsett vad “Granen” tycker om det. Vill du läsa mer om konstgräs kan du göra det här: https://scanturf.se/konstgras/.